Kognitiivinen käyttäytymisterapia (KKT)
Kognitiivisella käyttäytymisterapialla pyritään lievittämään erityisesti nykyhetkessä esiintyviä oireita ja ongelmia. Sen teho on osoitettu lukuisissa tieteellisissä vaikuttavuustutkimuksissa. Kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa ongelmat nähdään niin perintötekijöiden ja ympäristön vaikutuksen tuloksina, kuin opittuina tapoina ja käyttäytymismalleina. Terapian tavoitteena on auttaa sinua saavuttamaan sellaisia elämäntaitoja ja uusia käyttäytymismalleja, jotka lisäävät elämänlaatuasi ja kykyä selviytyä nykytilanteessa. Pelkän pohtimisen sijaan, kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa tehdään paljon kokemuksellisia harjoituksia ja tutkitaan miten ajatuksesi, tunteesi ja käyttäytymisesi liittyvät toisiinsa. Samalla saat ajankohtaista ja tärkeää tietoa oireistasi.
Hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT)
Hyväksymis- ja omistautumisterapia on yksi kognitiivisen käyttäytymisterapian uusimman kolmannen aallon suuntauksista. HOT-näkemykseen perustuva työskentely auttaa sinua elämään elinvoimaista, rikasta ja merkityksellistä elämää. Se kehittää psykologista joustavuutta, mikä tarkoittaa kykyä toimia arvojesi mukaisesti silloinkin, kun kohtaat epämiellyttäviä tunteita ja ajatuksia. Konkreettisimmillaan työskentely on tietoisuustaitojen harjoittelua ja oppimista, sekä omien arvojen tarkastelua ja niiden mukaan toimimista.
Myötätuntosuuntautunut terapia
Myötätuntosuuntautuneisen terapian menetelmiä sovelletaan kolmannen aallon kognitiivisen käyttäytymisterapian muodoissa. Kyseessä on näyttöön perustuva terapiamuoto, jossa keskitytään erityisesti myötätunnon kehittämiseen. Itseä kohtaan harjoitettavan myötätunnon on todettu vähentävän murehtimista, lievittävän stressiä ja itsekriittisyyttä. Se kehittää myös kykyä tarkkailla tietoisesti tuomitsevia, masentavia ja syyttäviä ajatuksia. Kun kyky vapautua itsekriittisistä arvioista kehittyy, on helpompi luopua myös toisiin kohdistuvasta arvostelusta ja tuomitsevuudesta.